Voluntariatul poate vindeca depresia.A ajuta oameni are un efect de insanatosire.
Cele doua afirmatii nu sunt batute in cuie si aplicabile pe oricine, in orice situatie. Scrisesem deunazi o micuta postare cu privire la efectul benefic al voluntariatului si colegi de-ai mei au venit sa traga semnale cum ca, poate face si rău nu numai bine. Acum, aici as vrea sa ma explic:
-in primul rand stiu ca scriu postari lungi pe care le citesc integral putini oameni, cei mai multi citind pe diagonala sau numai inceputul. Imi place, nu-mi place acest aspect asa arata situatia azi si asta nu e valabil doar pentru mine ci e o manifestare specifica omului care cu o mână trăiește si cu cealalată scrolează in facebook.
-in al doilea rand as spune ca ceea ce facem noi aici scriind cuvinte generalizate e ca si cand ne referim la toti si la nimeni in special. Ca doresc sa transmit mai degraba metafore decat instructiuni de folosire. Ca orice idee daca o iei si o micromanageruiesti se dovedeste a fi contraprodutiva si ca ii poti gasi mai multe hibe decat aplicatii. Dar asta n-ar trebui sa ne descurajeze sa mai schimbam idei intre noi.
-cum ziceam, voluntariatul poate vindeca depresia. Si acum haideti sa luam ideea la puricat: in primul rand am zis „poate” deci nu garanteaza nimeni ca obtii vindecare depresiei daca faci voluntaria, mai ales daca nu ai depresie, sau mai ales daca doar bifezi voluntariatul 🙂 Alta precizare e cu privire la depresie, nu si la burnout, somatizarii sau alte diagnostice. Vindecarea, e cuvantul miracol care presupune sa facă click ceva in tine si sa incepi sa te simti mai important, ca iti savurezi faptul de-a fi util cuiva la fel de suparat pe viata ca tine sau mai rau ca tine. Si nu in ultimul rand, voluntariatul nu trebuie confundat cu salvatorismul si sau cu identificarea, adica cu mila ca alternativă la empatie. Atenție, mila e o emptie clinică. O sa revin intr o postare sa scriu despre cum sa ne protejam sa nu ne identificăm cu cei in suferinta, adica cum sa nu ne incarcam cu suferinta altora.
-as vrea sa mai punctez ca, am scris micuta postare deunazi fara precizari pentru ca nu mi-am imaginat ca toti depresivii din Romania vor citi postarea mea si ca se vor buluici sa voluntarieze si ca apoi cineva va face un referendum al depresiei si niste cercetatori britanici vor spune ca din cauza mea depresivii au fost indusi in eroare. Practic am luat micuța idee „voluntariatul poate vindeca depresia” si am lăsat-o sa zboare lin peste noi, printre noi si sa aiba propriul destin. Adica o sa ajunga aleatoriu la unii si la fel de intamplator la unii va produce ceva la altii ba. Ceea ce i-am dat ideii mele, i-am dat puțin destin sa ajuga la cine trebuie si sa ii ocoleasca pe cei carora nu li s-ar potrivi (cei cu psihotism, cu burnout etc)
In incheiere vreau sa adauga ca cuvitele pot vindeca sau pot rani. Ca un cuvant alaturi de celelalte poate vehicula un mesaj minunat sau poate zgaria. Ca daca ar fi sa tinem cont de toate puterile cuvantului ar trebui ca fiecare cuvant utilizat sa fie explicat in zeci de alte cuvinte si daca am face asta am ajunge toti tacuti si am incepe sa ne desenam unii altora decat sa ne scriem sau vorbim.