despre ingustarea gandirii

Elevii azi iau note pe teste scrise. Da, scrisul e preferat in detrimentul oralității, a vorbirii libere aspect care justifica de ce scoala scoate oameni nepregatiti pentru viata. Iar scoala cam pentru viata ar trebui sa ne pregateasca.
Scrisul e bun, dar elevul care scrie cand i se dicteaza, sau scrie cand conspecteaza si invata citind scrisul si se pregateste sa arate ce-a invatat dând test scris, cumva se „inchide” in relatia caiet-creier.
Relatia creier-obiect, adica elev-caiet e una care favorizeaza concentrarea de unul singur. Si performanta la elev se muta in aceasta formula creier-caiet si gandire in prezenta unui obiect. Varianta creier-computer e cam la fel.
La scoala „acest elev” performant in raport cu capul plecat spre caiet, cu privirea in scris si cu gandirea concentrata in acest mod e net mai „slab” la ascultarea orala in care te ridici in picioare si vorbesti stiind ca multi ochi te privesc. Elevul concentrat cu nasul in caiet dezvolta anxietate la vorbitul in public.
Am pus intrebarea mai multor copii si studenti si mi-au spus ca „scris e mai bine, ca oral m-as pierde si bloca”. In plus, la oral stau la mâna profesorului care, daca nu ma place ma pica.” Pai e nasol rau zic eu.1. Comunicarea ochi in ochi e esentiala pentru viata, relatii, job si distractie.2. Sa crezi ca proful e subiectiv e grav. Că orice prof (sau ma rog, majoritatea) mai degraba ar fi subiectiv. De-aia plecam in viata fara incredere unii in altii.Avem deci destepti in varianta pix hartie, destepti care cred ca proful e ticalos. Va dati seama cum iese elevul in sloala si pleaca la universitate? Si ce acolo credeti ca se cultiva prea mult oralitatea si dezbaterile? Da se face dar cu cei cativa care se baga la asta, majoritatea fug de vorbit.
Nota: Daca un elev invata acasa o lectie si la scoala o expune asa cum a invatat-o, plus parerea lui despre ce a invatat ar fi minunat.
„Pentru azi am avut de invatat lectia despre Mihai Viteazu. Eu am retinut despre acest conducator…xyz… dar nu prea m-a impresionat. Dar am invatat aceste lucruri pentru ca asa e corect si poate ca in viitor imi vor trebui aceste informatii. Daca intalnesc o fata care e pasionata de Mihai Viteazu, imi va prinde naibii bine sa stiu cate ceva!……Stiti mie imi plac dronele si cred ca Mihai Viteazu a murit fara sa stie ce e o drona. Nu va suparati ca nu-mi place istoria, nu-i asa?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.