amanunte fine contând in iesirea din depresie

Am permisiunea unui tanar cu care lucrez sa scriu ceva misto. Lui o sa-i spunem Ion si tot ce pot sa va spun despre el e ca vine de cateva luni la sedinte dintr-un program de minim 1 an. Ion se reabiliteaza pe toate planurile dupa ce a cedat pe toate planurile. Si azi mi-a povestit ca un prieten de-al lui de nebunii cu care o terminase acum ceva timp si care-l blocase a revenit, l-a deblocat de pe fb si telefon si l-a sunat. Au vorbit ei una-alta si la final prietenul i-a zis „fratele Ion, esti prost! Poti mai mult!!”
Iar eu cand am auzit, mi-a tresarit inima-mi de psihoterapeut zicand „da, asta e chintesenta procesului tau Ioane!”
-ma lasi sa-sti explic de ce-am zis asta?-da, ok…-hai pune-te pe ascultat cu deschidere. Deschide-te si lasa-ma sa-ti vorbesc. Stii ca noi cand ne-am cunoscut mi-ai spus ca vii la mine pentru ca asa ti s-a spus. (a aprobat dand din cap) Si stii ca de cele mai multe ori am discutat despre „to be or not to be”. Si stii ca am zis ca avem nevoie de o intentie si ca intentia daca o mentii si sustii va crea voință. Voința de care ai nevoie sa iesi din depresie. Dar pana la voință e intentia, iar intentia e ceva pe care orice om chiar si un muribund o poate avea, e o forma gand pe care o poti produce. E un produs mixt din lucrul inimii cu creierul. Apoi, odata ce ai intentia, urmatorul lucru important e sa mentii intentia si sa o hranesti. Si sa mizezi ca intentia nascuta si hranita, va misca lucrurile cum-necum. Cum, insemnand dupa tot ce stii, necum insemnand ceea ce se misca fara sa stii.Astfel incat, cum-necum ajungi sa misti procesul de revenire la viata si de reluare a vietii. Cand se inverseaza raportul in care depresia te calareste si hop, se produce ceva de va inversati locul si te trezesti ca o calaresti tu pe ea. Acest switch e important tare si posibil ca „fratele Ion esti prost, poti mai mult!” sa fie exact stropul de energie care a produs switchul. Pentru ca ….lucrurile stau asa: tu nu esti prost, dar crezand ca esti chiar esti chiar daca nu esti. Si afland ca nu esti….nu mai esti. Stii ce vreau sa zic prin „prost”!!! Si „fratele Ion esti prost, poti mai mult” este exact chintesenta acestui proces, acest prieten al tau a venit si ti-a dat simplificat formula care simplifica complexitatea. Complexitatea de care a fost nevoie sa cuprindem ca sa analizam si sa integram toata masinaria in care ti-ai prins nasul. Metaforic vorbind „Ion nu fii „prost”, poti mai mult!” e si deviza psihoterapiei tale in care munci amandoi creativ, filozofic, plangacios, umoristic, strategic, cu tehnici, cu bâjbâieli cu lacrimi si cu oftaturi si cu muci si cu poptămășisme si cu orice ne vine. Totusi eu Viki te asigur ca am tinut mereu lucrurile sub atentia de-a nu devia de la procesul tau de reinventare a vietii, nu stiu cum am facut asta dar am facut-o.
In final, voiam sa-sti zic ca atunci cand chiar vrei sa-sti revii, nu trebuie sa vrei sa stii fix cand o faci sau care e precizia actiunilor responsabile de revenire, ca lucrurile se amesteca intre ele dar cum-necum ele se misca spre revenire la functionare. E ca si cum ai vrea sa stii cand adormi….nu se intampla asta. Sau ca si cum vrei sa uiti ceva… iar nu se poate. La nivel de somn tu doar ai intentia de a adormi si altceva ajuta. La nivel de memorie tu poti controla doar ce vrei sa memorezi dar nu sa uiti.
So, fratele Ion, ma bucur ca ai aflat ca poti mai mult!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.