despre micul abuz

Pe unde umblu, imi place să mă uit la oameni să-i văd. Ii las si pe ei sa ma vadă, nu spionez ci observ.
Din cand in cand ma verific sa vad dacă critic. Sau dacă am reacții, pentru că e fain sa stau printre oameni așa, pur si simplu fără reacții si fără critică în gânduri. E un lux să pot sta așa, zău.
Azi, ca si in alte dăți m-am trezit cu ceva în interiorul meu care se trezeste când văd oameni care chipurile se joacă cu altii dar îi umilesc scurt pe cei cu care sunt în contact.
Dintotdeauna m-a enervat rău părintele care e cu copilul în apă și se folosește de poziția lui să-i dea copilului cu apă în nas, sa l bage la fund, sa l răstoarne cu colacul pe copil, în timp ce copilul e speriat iar părintele râde. La fel, pe același model vad cuplurile care stau in apă nas în nas si bărbatul profită si bagă femeia la fund, sau o surprinde dându i apă pe față.
Urmăresc acest tip de interacțiune în apă tip părinte copil sau bărbat femeie de ani și stiu sigur sa fac diferență între harjoneala reciprocă (care are aceleași gesturi dar alte intentii si alt raport de putere-abuz) si mica chinuială pe care o văd la tot pasul, dar preponderent în apă.
După mine, cred ca parte din cei care fac asta, o fac imitativ si fara sa știe că e o formă subtilă de abuz, parte din ei sunt narcisisti care cred ca e distractiv și pentru celalalt, parte chiar sunt abuzatori.
E un gest mic, scurt, pertinent în apă (că, na, e ok în apă să faci valuri) si tocmai de aceea e acceptat fara mari proteste. Copiii o acceptă de la părinți pur si simplu si apoi “regăsesc” gestul, se reîntâlnesc cu el în adolescență. Dacă esti băiat esti băgătorul fetei în apă, daca esti fată esti cea băgată. Unii se și joacă de-a scufundarea celuilalt si sunt participativ în roluri egale. Dar, majoritatea interacțiunilor unu la unu sunt pe modelul “te bag si mă amuz de mica ta neputință de 3 secunde pretinzând că e joacă”.
Ei…putem spune că ” nu-i cine știe ce”, dar cam e, cam e după mine. E una din secvențele mici din care se compune bullyingul sau micul abuz ” de când lumea”.
Să zic … csf?ncsf?
Eu macar observ si scriu. Scriu sa conștientizăm si fiecare sa facă cu propunerea mea de conștientizare ce crede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.