camuflajul agresivitatii

Zilele astea am vazut o postare intr-un grup, exprimata aproximativ cam asa „ce ziceti de stiintă folosita ca mod de intimidare sau pretext de a injosi pe altul”? (am citat din memorie). Nu m-am bagat la postarea respectiva pentru ca era tarziu, inainte de somn si chiar daca m-am tras de sireturi cu somnul, somnul a castigat.
Sa fim bine intelesi, nu voi comenta aici postarea omului.
Altceva voiam sa pun in valoare aducand-o in discutie. Si anume, ca atunci cand vrei sa faci „binele sau răul”, te poti folosi de orice.
O vază, un bibelou si chiar orice alt obiect pot deveni armă albă in mâna unui cu intentii violente. Practic vorbind, daca vrei sa faci rău, poti face asta intr-o varietate mare de feluri.
Sa faci bine e ceva mai greuț, dar mai frumos, mai provocator, trebuie mai multa empatie si inteligență. Ironic, facerea răului nu necesita mari conditii, dar a binelui da.
Daca cineva e agresiv (asumat sau nu) față de altcineva, agresivitatea poate fi exprimata prin ironii, sarcasm, glume umilitoare, laude excesive si in general prin utilizarea argumentelor dintr-o discutie in mod dominator abuziv in raport cu ale celuilalt. Practic, daca cineva are nervi pe mine , isi poate exprima nervii daca (de exemplu) imi critica felul in care fac mancare, aducand in discutie principii gastronomice moderne. Sau, ma poate lua la ture cu credinta si religia demonstrandu-mi ( dandu-mi de fapt in cap) cu argumente care chipurile ma pun pe mine in valoare prin problemele mele, desi de fapt adevaratul mesaj e cel in care mi se spune „ia de-aici dovada ca esti proasta”.
Ma intorc acum la postarea citata la inceput pe care am spus doar ca am contemplat-o, dar nu am participat la comentarii si dezbateri. Membrii grupului (asa mi s-a parut mie) nu intelesesera bine la ce se referea autorul prin „folosirea stiintei ca sa umilesti”. Altfel spus, e folosirea stiintei ca un cal troian cu care doar intri in cetate si ataci de acolo. Sau folosirea moralei, sau a politicii.
De fapt, e vorba de pozitionarea simbolica a cuiva fata de cineva (constient sau nu). Daca eu, atitudinal ma pozitionez superior fata de altcineva si nu respect pe acel altcineva, aproape orice fac eu va fi punerea in practica a atitudinii mele. Atitudinea se reflecta in actiuni, principii, umor, afectivitate, in orice continut e tranzactionat intre mine si celalalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.