despre misoginism

Am citit ceva ce m-a oripilat.
In linii mari e vorba de o fata hartuita de un baiat.
Si-un caz de genul ăsta trezeste din mine o zona care ma doare, o zona sensibila tare, o zona speriata si inciudata pentru cum stau lucrurile pe planeta noastra.
Si anume vreau sa ma refer la faptul ca multi, mult prea multi barbati, soti, tati, fii „cred” ca ….. barbatul e mai bun ca femeia.
Asa….la intamplare luat, barbatul e superior femeii.
(e tâmpă rău formularea dar cam asa o zice lumea)

In viata, am intrat in vorba cu mai multi barbati despre …„cum vine treaba asta ca barbatul e mai puternic ca femeia” si va jur ca m-am enervat rau. Am testat ideea la protectia copilului cat lucram la modul masiv, adica pe majoritatea domnilor.
deci, cum are veni idee e cam asa
….„barbatul e mai bun, mai important, mai superior, mai puternic ca femeia” cu conotatii in linii mari cam asa
-orice barbat decat orice femeie
-anumite femei fata de toti barbatii
-anumite femei fata de anumiti barbati
-orice femeie de orice barbat
-o femeie fata de anumiti barbati

Indiferent cum o iei, barbatul cu care discuti aceasta idee are multe argumente din viata personala, din observatii proprii, dar si din istorie si politica, plus citate filozofice misogine.

Mai in gluma, mai in serios, la modul fin sau la modul grosier toti barbatii cu care eu am discutat asta au virat discutia catre acest aspect (asa cum zic ei) „asa a vrut Dumnezeu sa fie” (da, dintr-o data Dumnezeu conteaza si Adam chiar se plictisea de i-a facut Dumnezeu o Evă). Chiar si ateii au argumente gen „antropologic, datorita faptului ca barbatul se lupta cu mamuții (!!) si infrunta pericole normal ca a devenit mai puternic …..plus ca barbatul (??….!!….!) e mai lucid, nefiind emotional ca femeile (!!).

Si de-aci de la prima „axiomă” si anume „barbatul e mai puternic ca femeia” nu mai e mult pana la „femeia e curvă”, „femeie e rea”.
Acesta idee „femeia e inferioara barbatului” altoita cu ideea „femeile sunt curve” genereaza o mentalitate puternica, plina de dispret si ura si nazism fata de conditia femeii care nu e activ puritana , moralista si „de treaba”.
Baiatul cu o mama dedicata in spate, cu o mamă asexuata (nu-si arata sexualitatea si feminitatea deloc), cu o mamă care traieste doar pentru el, va tinde sa respecte numai femeile care-s ca mama. Serioase, gospodine, la locul lor, la treaba lor. Acest tanar barbat cu o mama puternica dar serioasa in spate, cu un tata narcisisc si fin misogin va dispretui in fașă orice fată care e „neserioasa”.

Orice mamă are misiunea de-l invata pe fiu respectul total fata de femei cunoscute si necunoscute, asemenatoare dar si diferite de el.
Orice tata are misiunea de-a invata o fiica sa impuna respectul tuturor baietilor, nu numai a celor care seamana cu tata.
Orice copil e martor la jocul de putere intre mama si tata, intre cat de mult reusesc mama si tata sa se respecte de la sine, sau daca e nevoie ca unul din ei sa faca eforturi pentru mentinerea respectului.
Cand intre soti e moșmondită tema „suntem egali sau barbatul e capul familiei si femeia datoare sa-l asculte?” , copilul nu are cum sa creasca deslusit pe aceasta tema. Confuzia (daca exista si se manifesta) dintre mama si tata, care poate se regasi in idei simple gen „ asa-i facuta lumea, femeia trebuie sa asculte de barbat”, „cineva trebuie sa fie sef ca altfel se scufunda vaporul”, „daca te iei dupa femeie…te duce de râpă”, etc…. se va manifesta si prin baiatul care va deveni tanar, care va deveni barbat.

Eu am obisnuinta ca pe la petreceri sa deschid tema, pe la jumatatea sau finalul petrecerii cand se sta cu paharul in mana la o tigare si cand se fac discutii de dragul discutiilor. Credeti-ma am testat ideea in fel si chip si-am regasit-o fie fin slefuita , fie grosier explicita la mult prea multi barbati. Dupa parerea mea, din 100 de barbati, 90 sunt misogini si adera la ideile expuse mai sus , intr-o forma mai precisa sau mai voalata.

Da, sper sa ma insel si sa-mi sara lumea in cap sa ma convinga de contrariul. Va rog, dati-mi asigurari ca exagerez si ca nu-i asa. Dar, daca e asa, e grav, la fel de grav pe cat a fost dintotdeauna.

De aceea, despre aceste idei periculoase care aduc suferinta mare in lume trebuie vorbit mult si cu atentie pe eficienta. Sa ne putem dilua (cei care il au) dispretul fata de altii care nu-s ca noi, sa nu evaluam oamenii dupa grila noastra de morala, sa putem respecta omul pentru sufletul si privirea lui si atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.