Educația timpurie

Educatia timpurie e un concept nou, cu rol de constientizare pentru parinti si pentru parentigul de azi, sau altfel spus e, optimizarea seminței inainte de semănat.

Ce-ar fi educatia, la modul cel mai simplu? Procesul prin care copilul invata, copiaza, mimeaza, imita de la parinte modalitatea de-a folosi obiectele, de-a face actiuni, de-a vorbi si de-a respecta reguli. Copilul se naste intr-o cultura a casei (spatiul casei, obiectele si modalitatea de-a le folosi) si parintele ii este exemplu prin felul in care face lucrurile. Relatia parinte copil este cea mai complexa relatie pentru ca este una de egalitate (parintele il aduce pe lume pe copil si ii pune tot la dispozitie), este una de reciprocitate (se influenteaza reciproc) dar si de autoritate (parintele domina, ghideaza, influenteaza si intervine) ferm dar iubitor.

Practic, copilul cunoaste si raportul cu autoritatea in relatia cu parintele si raspunsul copilului la autoritatea parentala este si o prima atitudine față de autoritate care va ramane pe viata.

Un lucru important pe care vreau sa-l adaug aici din practica mea e ca, multi parinti neglijeaza primii 3 ani din viata ai copilului pe principiul ca acesti ani nu conteaza pentru ca omul are amintiri de la varsta de 3 ani sau chiar mai mult si cumva tot ce s-a intamplat pana atunci, n-ar conta. Ba conteaza foarte mult!

Stiti cu totii ca pana la 2 ani copilul invata sa vorbeasca. Si acum sa va ganditi la urmatorul aspect: copilul aude in jurul lui vorbindu-se si din totalitatea lucrurilor auzite, creierul copilului isi extrage gramatica singur!!! Isi compileaza si strucureaza gramatica, in manieră concluzionala. Adica auzind mai multe propozitii cu verbe conjugate isi ia singur regula terminatiilor, a articularilor, a pluralului etc. Realizati ce inseamna asta?? Asa cum creierul isi extrage gramatica din limbajul vorbit, la fel isi extrage „gramatica comportamentelor” din actiunile parintilor. Astfel incat, copilul ia si modele de solutionat situatii dar si atitudini!

Creierul copilului decodifica codurile interactiunilor parintilor despre care acestia nici nu stiu ca exista, dar creierul lor da! Omul „simplu” nu stie ce scheme cognitive are, dar le are chiar daca nu stie!! Nu exista creier fara automatizari si fara copinguri, deoarece creierul asa este setat sa se autostructureze de la sine. Asa cum stomacul stie sa digere de la sine, la fel creierul extrage si copiaza tipare.

Deci, creierul demareaza o absorbtie a lumii prin internalizarea parintilor de la atitudini si pana la gesturi simple, iar aceasta intelegere a lucrurilor e menita sa ne faca sa realizam ca, educatia de tip scoala vietii incepe din prima zi de viata si se continua cu cea de la gradinita si scoala iar rezultatul e o combinatie pe care o putem vedea cu ochii la liber prin oamenii din jurul nostru. Asa ca, parintii de copii mici, manifestati-va iubirea fata de copil intrebandu-va ce copiaza copilul de la voi? Cum esti tu ca parinte vazut din afara, la nivel de deschidere fata de altii, fata de norme si valori? Ce dai mai departe copilului tau? Cat de mult ii va folosi? Tie cat de bine ti-a fost cu felul tau de-a fi? Daca ti-a fost bine, lasa lucrurile asa sau straduieste-te sa le imbunatatesti. Daca nu, uita-te ce s-ar putea schimba! Tot ceea ce faci si gandesti conteaza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.