despre trauma relationala

Vreau sa va impartasesc ceva interesant si util, sau altfel spus mărțișorul meu pentru voi.In relațiile de familie unde exista un potential conflictual mocnit, inseamna ca exista o traumă complexă in fiecare din persoane, care se activeaza de la voce, de la vocea celuilalt.
Studii moderne au arătat că, atunci cand doua persoane (intr-o relatie apropiata) incep sa vorbeasca in contradictoriu, nervul auditiv faciliteaza direct conexiunea cu trauma celuilalt. Cumva asta ar fi un mecanism de supraspecializare obtinut prin exersare, amorsare, accesarea vechilor experiente incat inflexiuni din vocea celui cu care te certi iti activeaza direct complex trauma, adica tot blocul de amintiri in care sunt amestecate ganduri, idei, sentimente, emotii, senzatii, toate trairile mixte contradictorii sau altfel spus toata suferinta relatiei devenita ca un tot care nu are alinare si nici solutionare”. O automatizare negativa, la fel de performanta ca orice alta automatizare de-a creierului.
De aceea, primul lucru ar fi constientizarea. Urmatorul ar fi autoingrijirea, adica sa intervenim sa facem ceva reparator si anume sa ne vindecam nervul auditv meditand cu compasiune asupra acestui aspect. Cum? Inchizand ochii si ducandu-ne atentia si compasiunea catre acest nerv pe care-l putem cauta cu intuitia si-l putem localiza prin propriocepție, prin sentimentul de-a fi prezent acolo.
Apoi, ii putem vorbi bland (vorbindu-ne noua insine de fapt), retractand toate gandurile de tipul „nu vreau sa te mai aud” sau „m-am saturat sa te aud”, expresii pe care le zicem celuilalt care ne supara fie cu voce tare, fie numai in gand.
Apoi regretam cu mahnire împăciuitoare că, de mii de ori in viata vom fi spus „nu vreau sa te mai aud” si ne propunem sa ascultam ceva muzica specifica pentru relaxare audio, fie clasica, fie theta sau alte specii de care mustește youtbe-ul. Ne propunem sa dedicam ascultarea muzicii reparatoare nervului urechii interne care duce drept in „urechea traumei” si sa ne amintim cat de buni suntem de fapt in sufletul nostru si cat de multa intentie de pace avem in noi si nu stim sa aducem pacea in relatie.
Prin constientizare si exersare, dar mai ales prin compasiune si bunavointa putem obtine rezultate excelente. Si dupa cum stim, cand intr-o relatie de doi, unul schimba ceva in bine, efectul este simetric si e suficient sa obtinem un mic succes la prima urmatoare cearta ca sa prindem un pic de incredere iar relatia sa cunoasca o mica relaxare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.