evaluarea deținuților

Am asistat, la evaluarea unor detinuti din penitenciar cand am facut practică judiciara. . Au fost adusi pe rand si mai intai li s-a explicat contextul si au fost intrebati daca vor sa participe la evaluare prin intrebari si prin teste si au fost de acord.Toti savarsisera violuri si vatamasera victimele. Unii erau la prima infractiune, altii la a doua. Mai intai a fost partea de anamneză, adica un interviu menit sa refaca istoricul de viata al detinutului precum si sa contureze determinismul infractional, campul in care s-a incubat infractiunea, precum si elementele concrete de savarsire de act, asa cum ramasesera in amintirile omului, coroborate si cu dosarul. Apoi urma investigarea detinutului cu privire la arest, judecată, pedeapsă precum si viata din penitenciar, dar mai ales cat de bine „si-a invatat lectia”. Si evident, detinutii au fost intrebati cum credeau ei ca le-au folosit experienta privarii de libertate si cat de corectivă ar fi urmat sa fie inchisoarea dupa terminarea pedepsei. Daca imi amintesc bine, toti aveau cerere de eliberare conditionata, motiv pentru care si acceptasera sa participe la evaluarea la care am luat si eu parte.
Fiecare detinut s-a pus in lumina spășită a asumarii actului (nici n-ar fi avut cum altfel) si a intentiei de-a păși care libertate curat, vindecat, rezolvat pentru societate. Fiecare promitea solemn ca „nu va mai gresi” si ca are cele mai bune si pasnice intentii. Si chiar cred ca ei asa credeau, atata timp cat contextul inchisorii nu-i stârnea cu nimic, nu-i supara cu nimic. Si oricum, latura noastra umana naiva niciodata nu se vede responsabila de intentia premeditata de-a face rău (cu micile exceptii de rigoare).
Deci, la partea rationala detinutii stateau bine si in declaratii si in intentii. Apoi a urmat evaluarea cu testul Szondi si Lucher.
Testul Szondi este genial, dupa parerea mea. Pe scurt el este compus din 48 de planse constand in fotografiile unor bolnavi psihic, pe care le prezentam persoanei evaluate si o rugam sa indice spontan (in toate cele 6 serii de cate 8) 2 figuri care ii plac si 2 care ii displac.
Principiul dupa care este alcatuit testul este ca, omul are un fond pulsional si ca un dezechilibru in dinamica pulsiunilor de bază ar genera un dezechilibru psihic. In aceste conditii, reactiile de „a plăcea” si „a displăcea” pe cineva indica asocierea cu cei care-ti plac si diferenta fata de ceilalti.
Pulsiunea (pe scurt) ar fi un jet de energie pe care il simtim ca un imbold, ca un zvâc spre ceva care formeaza tensiune psihica sau corporala si care genereaza placere cand se descarca. Acumularea de tensiune poate fi incet, gradat si descarcarea brusca, sau apare brusc si se descarca in multe modalitati.
Pulsiunile fundamentale sunt: pulsiunea sexuala (erotismul si agresivitatea), pulsiunea de contact (atasament si nevoia de afectiune), pulsiunea paroxismală (etica si morala) si pulsiunea Eului care controleaza si dirijeaza pe primele 3 (incluzand abtinerea, autocenzura, capacitatea de-a se ține in frâu, a se controla, etc).
Ca sa nu ma lungesc cu postarea (!) fiecare detinut evaluat ne-a furnizat date constrastante: una credeau si ziceau despre ei, alta indicau profilul pulsiunilor. Toti erau amorsati, tensionati si frustrati si aveau tensiune interioara, incluzand tensiune psihica. Evident ca ei nu stiau ca erau asa cum ii vedeam noi, la fel cum „pestii nu stiu ca sunt uzi”. Experienta lor interna, subiectiva era atat de familiara incat habar nu aveau ca erau ca pistolul cu tragaciul tras.
Din punctul meu de vedere, detinutii ar trebui sa urmeze programe somatice care sa includa descarcarea de pulsiuni, controlul agresivitatii (descarcata pozitiv controlat), precum si multe role play-uri care sa-i puna in situatii cu triggeri care sa le dea pe față situatia.
Tot din punctul meu de vedere, psihologii din penitenciare ar trebui sa parcurga traininguri speciale (habar nu am daca astea se fac sau nu) prin care sa poata sa stie a gestiona munca lor cu detinutii. Pe de alta parte, cred cu tarie ca toti din sistemul de justitie ar trebui sa parcurga programe care sa le revolutioneze gandirea si judecata, pentru ca judecatorii sunt singurii oameni de pe pamant care au voie si au dreptul sa judece.
Ma intreb cum e posibil ca agresorul din stirea la care am facut referire, dupa 5 crime sa fi fost eliberat? Precis e vreo greseala, eroare, neatentie(!!), ca altfel nu se poate explica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.