experimentalizare

O clienta de-a mea se pregateste sa introduca mindfulness in viata ei si ieri, intr-o sedinta necesara dar nesuferita, faceam analiza comportamentala a primei saptamani. Vorbeam noi de respiratie…..si apropo sa stiti ca se fac discutii importante despre respiratie. Multe, multe, multe. Ea pare simpla asa cum o facem noi prin nas „trag-suflu, trag-suflu” dar e mai complexa decat pare, credeti-ma. Si pentru ca monitorizarea respiratiei pune la bataie vointa, bunăvoința, disciplina, concentrarea si observarea ….ies la iveala una cate una „problemele” de stil de viata paguboase. Si pentru ca ieri discutam gospodareste ce era de discutat cu clienta mea, i-am mai dat un exercitiu „simplu” si anume sa se concentreze pe diverse parti ale corpului sa le simta si sa nu le judece cat le simte.Si aici, la acest capitol ies tot felul de : mirări, credinte, idei, „nu-pot-uri” si „dacă-nu-sunt-in-stare-uri.” Am potolit noi ieri toate chichițele de rigoare si ajunseram la o sintagma pe care eu o folosesc des in intelectu-mi cat si cu clientii. Zice asa „energia urmeaza calea atentiei si invers”. Cat de simpla pare, nu?
Avem 2 propozitii: -energia urmeaza calea atentiei -si invers, sau atentia urmeaza calea energiei
„Energia urmeaza calea atentiei” vrea sa zica (dupa mine) ca omul constient isi foloseste atentia orientand-o unde are nevoie si ca atentia bine dusă intr-un loc (fie ca e in palma stanga, fie ca e in oglinda sau pe cer) dusă constient si ținută bine acolo, Si daca ții atentia conștient si cu voință intr-un punct si nu-ți fuge mintea, energia mintii si a corpului vine in acel punct. Atentia in energia mintii e ca pasarea care e varful stolului, e un miez-vârf de energie care poate merge unde o ducem noi. Restul energiei psihice vine ca trena sau precum coada cometei acolo si umple zona de constienta.
„Și invers” se refera la un avertisment, adica „daca nu-ti folosesti vointa sa duci si sa iti ții atentia unde ai nevoi, atentia iti va pleca si te va sfida. Si unde s-ar duce atentia daca nu dupa trairi sensorial emotionale? Ma doare genunchiul, atentia se duce sluga dupa durere. Trece o masina cu sirena, atentia mea se uita la masina. Se cearta vecinii, atentia mea se duce la ei. Si cu ce ma aleg eu din acesta atentie „de colo-colo” ametita de orice trigger (stimul) vrea muschiul realitatii? Ma aleg cu năuceală si cu impresia ca o iau razna.
Morala: omule, ai atentie, fii atent la atenția ta. Invata s-o duci usurel si finuț colo-colo. Nu poti simti din prima anumite parti ale corpului? Ciocaneste-le usor sa le simti si ramai un pic in acea simtire. Cat simti, nu judeca, nu evalua, doar simti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.