decodificarea sarbatorilor religioase

Am citit despre Rusalii sa le inteleg rostul pentru ca sincera sa fiu nu stiam ce e cu aceasta sarbatoare de dupa Inaltare. Acum sa nu va inchipuiti ca m-am aprofundat in studiu teologic ci am frunzarit wikipedia si vreo 2 site-uri. Pentru mine semnificatia zilelor din calendarul bisericesc e importanta daca decodific esenta ideii dintr-o sarbatoare si mai ales daca o pot aplica si experimenta in viata-mi de toate zilele. Am gasit ceva despre pogorararea duhului sfant si ceva legat de iele (si ceva de cincizecire pe care nu l-am inteles in el fugitivo cum am citit).
Acum daca ma gandesc in general la toata povestea biblica de la nasterea lui Isus si moartea lui ca o jertfa, patimile lui in preajma mortii, jalea din jurul mortii lui culminand cu Inaltarea, incerc sa introduc si Rusaliile in acest tablou.
In linii mari Isus e jumatate om, jumatate sfant (prin felul in care s-a nascut dintr-o femeie ramasa gravida cu sfantul duh) si e un exemplu despre a fi om, om cu constiinta lui Dumnezeu tatal creatorul lucrurilor. Isus s-a nascut, a crescut bland si intelept si-a ajuns controversat, lucru din care i s-a tras. S-a lasat crucificat pentru ceilalti lasandu-se sa moara cu moartea pre moarte calcand dand exemplu de acceptare, smerenie si bunatate pana la capat. Isus ne-a aratat ca viata personala are mai degraba valoare daca o daruiesti altora. Ar fi putut sa se salveze dar n-a vrut, a vrut sa se lase dus de dusmani, sa-i lase pe dusmani sa vada ca nu vor obtine nimic daca il omoara. Inaltarea e clar metafora mea preferata si are in ea mesajul de ridicare la cer, desprinderea esentei de materie si metamorfoza corpului si-a celorlalte parti in eter inteligent-iubitor, salvarea sufletului si ridicarea lui sus.
Iar Rusaliile ar fi ceea ce se intampla dupa ce accepti smerit conditia de om cu tot ce cuprinde ea, daca te lasi sa existi te poti inalta, adica iti poti depasi conditia aparent limitata de om si-atunci duhul sfant te poate patrunde si-ti poate lumina mintea, Dumnezeu insasi fiind mintea din spatele lucrurilor. Si ceea ce e interesant despre iele e ca ele ar putea simboliza iluzia, fata morgana a cautarii pe scurt a inaltarii. Ielele inseamna forțarea pogorarii duhului sfant un fel de a sari etape in suferinta sau smerenie, sau rezultatul lacomiei. Vrei rapid duh sfant? Ia o ielă de-aci si-o iluzie si te poti crede îndumnezeit cat vrei dar tot ce vei avea va fi o pretindere sau o falsitate.
Acum eu am scris postarea asta fara mare reflectie, dar am scris-o totusi. Personal chiar cred ca decodificarea sarbatorilor religioase ar putea avea mare efect pozitiv in viata noastra si cand scriu o postare de acest gen, o scriu cu toata daruirea despre cum ar putea fi sa traim cu intelegerea lucrurilor pana la capat decat doar sa mergem la biserica sa le cantam si inchinam dar fara sa intelegem mare lucru.
Mi-as dori sa puneti pareri sau idei sub postare daca doriti dar nu ma atrageti in dezbateri complexe ca nu ma intereseaza. Nici nu voi sta aici dupa ce termin de scris, ma duc sa muncesc ca am programari. Sper din tot sufletul sa nu apara aici acei oameni cu idei fixe religioase care invoca iadul pentru orice chichiță.
Rusalii, adica deschiderea noastra la influenta divina, acceptarea divinului din noi si de dincolo de stiiinta. Poate ca ielele in semnificatia zilei de azi ar putea fi si maya stiintei cu privire la explicarea creatiei. Dar deschiderea la ceea ce inseamna Dumnezeu e minunata, e splendida, e frumoasa, e constiinta curata, e curajul comuniunii cu Creatorul, e viata traita fara de singuratate ci impreuna cu toata creatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.