despre cum sa iti ții o prietenie

      Niciun comentariu la despre cum sa iti ții o prietenie

Sa va povestesc o discutie cu un adolescent, valabila si pentru altii, poate.
Intr-o discutie despre increderea in sine cu un tanar, acesta imi spune ca este singuratic pentru ca nu are prieteni.
-am amici, dar prieteni nu. Chiar ma framanta asta, am facut parte din cateva gasti dar nu am gasit acolo ce cautam.
-ce cautai, zic
-cautam prieteni cinstiti si sinceri. Dar in ziua de azi, nu prea mai sunt oameni asa!
-cum ar veni, eu si cu tine am fi niste raritati? Tu esti sincer, eu sincera…
-da, exact.
-stii, daca cauti astfel de oameni, nu cred c-ai sa gasesti zic eu.
Baiatul a ridicat capul, sprancenele, a dilatat narile si i-a inflorit fața pentru ca i-am dat dreptate. Si cu un zambet larg dar amar zice
-da, ma bucur ca-mi dati dreptate!
Eu zic, stai, stai ,stai asa
-nu „gasesti” tineri sinceri si cinstiti pentru ca fiecare om, este in fiecare relatie a lui dupa cum ii permite relatia. PRIETENI SINCERI ITI FACI DACA CULTIVATI acest aspect. Ai putea te rog, sa-mi dai un exemplu concret cu un „prieten” care te-a dezamagit?
-mm, da. M-am imprietenit cu un baiat ca mine la sala de sport. Am si iesit de la sala de cateva ori amandoi si am baut un suc. Credeam ca e ok si ca ne-am imprietenit. Intr-o seara i-am zis ca sambata viitoare sa mergem la bazin sa inotam si mi-a zis ca nu poate pentru ca merge la bunicul lui sa-l ajute cu lemnele sa le taie si bage in sopron.
A doua zi cand m-am dus singur la bazin, am luat-o pe alt drum si l-am vazut pe acel baiat la o terasa cu inca o fata si un baiat band ceva. M-am enervar rau ca m-a mintit, eu am pus suflet in prietenia asta si el si-a batut joc de mine. De atunci i-am dat de inteles ca nu mai vreau sa fim prieteni, nu stiu cum isi permite sa imi mai vorbeasca dupa ce m-a prostit.
-păi. Uite cum sta treaba, acea fază pe care ai vazut-o, era oportunitatea de a va folosi sinceritatea si comunicarea. Daca i-ai fi scris un mesaj aproximativ cam asa :
„buna, imi fac curaj sa-ti spun ca ieri pe cand spuneai ca esti la bunicul tau te-am vazut la o masa in oras. M-a durut faptul ca m-ai mintit si ca nu ai putut sa-mi spui ca nu vrei sa mergi unde ti-am propus. As vrea sa vorbim despre asta si sa facem pact sa spunem adevarul si sa-l si suportam”.
Pe de alta parte, daca ii scriai mesajul si iti raspundea ca „l-a sunat bunicul ca nu ii mai veneau lemnele in acea zi”ai fi inteles ca ai interpretat gresit.
Acum vreau sa te intreb ceva foarte important: tu ai refuzat pe cineva vreodata cu o minciuna??
Baiatul a strans buzele si a clipit inchizand ochii si tinandu-i mai mult inchisi. Cu voce strangulata si stinsa a zis…
-da, e drept si eu am zis ca mi-e rau cand nu m-a lasat tata sa merg la un gratar…

Noi oamenii vrem adevarul, dar nu avem nici curajul sa-l spunem si nici sa-l primim de la ceilalti. Deseori cand suntem invitati sau solicitati sa facem ceva si nu avem chef, bagam o minciuna interesanta
„nu pot ca am treaba”, „ plec undeva”, „vine sor-mea la mine”
Doar prin pact de sinceritate doi oameni pot refuza sincer si celalalt poate primi sincer refuzul, altfel ne țesem atatea justificari si explicatii si false raspunsuri ca un păienjeniș care sufocă relatia.
Deci
o relatie incepe prin empatie sau simpatie si continua daca cei doi au curajul de a spune adevarul lui si de-al accepta pe-al celuilalt.
Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.