despre gelozie

      Niciun comentariu la despre gelozie

Ia sa scriu o postare profesionala cu privire la suspiciozitatea față de partener. De ce fac asta? pentru ca m-au intrebat mai multi oameni daca e ok sa-si puna sub urmarire partenerul printr-un detectiv particular.

M-am gandit din mai multe perspective la acest tip de serviciu si la rezultatele lui si admit ca poate sunt spețe in care ar merge discret folosit si asa ceva, dar spețe rare (nu le pun acum aici in discutie).

La nivelul cuplului cand iti vine ideea sa pui un detectiv pe urmele sotiei inseamna ca „simți că planeaza ceva” sau ca e ceva de nesiguranta in aerul relatiei si ca nu poti demonstra ce ar putea fi.

Sau, poti fi de-a dreptul bântuit de obsesia ca sotia/soțul face sex cu altul si detectivul ar prelua din grija. Sau ar sparge dilema. Ma inseala sau nu? Un fel de „to be or not to be” al sanatatii relatiei.

Indiferent de motivul pentru care ai contacta un detectiv inseamna ca esti gelos. Desi gelozia e un singur cuvant, ea exprima si se refera la o varietate de factori de personalitate si de viata.

Daca esti gelos, e ok sa-sti intelegi gelozia, pentru ca te intelegi mai bine pe tine, ea te defineste cat timp se naste din tine.

-vezi daca corelezi gelozia ta cu a unuia din parinti. A fost tema geloziei in casa copilariei tale? E posibil sa o fi „învatat”?
-ia aminte daca au fost vremuri cand ai gandit ca gelozia e o dovada de iubire. Daca e asa si inca ideea are radacini analizeaza-te sau mergi la un psiholog sa analizezi cu el.
-gelozia poate veni dintr-un complex de inferioritate de-al tau ca nu esti suficient de bun si din lipsa de incredere in sine. Din faptul ca te compari cu altii si raportezi la perfectionismul care nu te va lasa niciodata sa te bucuri de ce esti.
-gelozia poate deasemenea sa insemne lipsa deschiderii catre partener si absenta abilitatilor de a avea incredere in altul, dublat de suspiciozitatea fata de straini. Mama mereu le-a gasit nod in papura la copii si prieteni si ti-a sadit neincredere in altul.
Alte trasaturi care nasc sau intretin gelozia:
-nesiguranta ta si lipsa traditiei de a-ti analiza sentimentele care genereaza ceea ce eu numesc „alergie la propria-ti intimitate psihologica” adica cand te gandesti la tine te iau nervii indiferent cum sau in ce fel te-ai gandi
-lipsa empatiei si inlocuirea cu mila, confuzia milei cu dragostea. Plus posesivitate…egal gelozie feroce.
-lipsa unor minime informatii despre diferentele intre oameni, etica relatiilor, reguli de relationare in cuplu, asteptari exagerate de fuzionare.
-romantism blegos in exces venit din telenovele si ideea de „lupt pentru iubirea noastra”

Toate cele de mai sus insirate (nu stiu daca mi-a venit tot ce ar fi important de spus) scot la iveala ca gelozia apare pe fond de lipsa de comunicare empatica. Atentie comunicarea e altceva decat vorbitul, spusul, dialogatul, relatatul, povestitul e mai mult de atat.

Gelozia apare intr-un context de relatie neclar cu multe asteptari si fara comunicare buna.
Gelozia te transforma intr-un detectiv paranoic care urmareste, pandeste, face conexiuni, interpreteaza conform nucleului care o genereaza.

Am cazuri multe rau cu si despre gelozie. Ce pot sa va spun pe scurt e ca sub presul geloziei se afla adevaruri nasoale despre tine sau dspre partener. Adevaruri greu de inghitit dar odata inghitite nu mai e asa rau. E chiar bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.