întamplare neîntamplatoare

Azi, mai devreme mi-a scris o femeie lasand sa se inteleaga clar ca intentioneaza sa se sinucida. Nu mi-e clienta de terapie si nu mi-a fost niciodata. M-a cunoscut personal la nivel superficial in urma cu ani, mai mult din fb.
Dupa ce mi-a scris, pentru ca nu puteam vorbi, eram prinsa intr-o discutie importanta, i-am raspuns scurt aducand la suprafata motive existentiale. Bineinteles ca a replicat insistand ca nu mai poate si ca e pregatita in acea clipa sa o faca. Mi-am cerut scuze din discutia in care eram si am sunat-o calm, intrand intr-un dialog. Mi-am exprimat ideea ca, alegandu-ma sa-mi spuna mie, pune o uriasa presiune pe mine si ca eu nu-i voi cere sa nu faca asta pentru mine.
Mi-a spus cu disperare lucrurile cum stau in viata ei, intr-adevar grea dar si faptul ca ceilalti o acuza si critica intr-una.
I-am sugerat sa lase balta tot si sa fuga in lume sa devina cersetoare anonima intr-un oras indepartat unde sa nu mai dea nimanui socoteala. A bufnit-o rasul, chiar daca plangea.
S-a repliat si a zis ca nu, nu mai are rost si ca o va face. M-a ales pe mine, zice ea ca sa stie cineva de ea si ca vrea parerea mea.
Stiu ca fiul ei se lupta cu o boala si i-am zis ca, daca se va sinucide, asta va face probabil si copilul, care are nevoie de un motiv. Moartea ei ar fi pertinenta si pentru a lui.
-ok, suna-ti copilul si ia-ti adio de la el. Suna preotul, organizeaza-ti imormantarea. Dar, ai mai fost in situatia in care esti acum? A recunoscut ca da. Ok, dar daca vorbesti cu copilul, organizezi totul si apoi te razgandesti? De unde stii ca esti sigura?
S-a lasat o tacere grea, destul de lunga dupa care aud o explozie:
„-sa te ia naiba viki, nu sunt sigura. Cum dracu faci de-ti ies astea care le faci tu? ….m-ai scos naibii din stare. Nu stiu cum, dar gata. doamne, cum iti ies!!”
Daca tu, femeie despre care vorbesc citesti, te felicit ca ai lasat ca viata sa improvizeze cu moartea in discutia cu mine si ca „ruleta ruseasca” a mintii a decis sa traiesti. Daca ai decis ca o alegere, la fel, felicitari. Daca te-ai asteptat ca eu sa ma panichez si sa ma ambalez sa te salvez, te avertizez ca nu fac asta. Omeneste explic oricui ca e mai bine viu decat mort, dar nu-mi voi iesi din campul meu de viata sa intru in al tau sa te salvez si sa te lasi salvat de dragul meu incat sa devin responsabila pentru viata ta. Sunt onorata ca m-ai remarcat si ca m-ai ales, dar nu te amagi in ceea ce ma priveste. Sunt o persoana puternica tocmai pentru ca sunt atat de centrata fix pe viata mea. Felicitari ca traiesti, daca am avut vreo contributie, m-am simtit colega cu Dumnezeu pentru o fractiune de secunda. Moartea ii respecta pe cei care o infrunta si o refuza. Aceia devin oameni foarte puternici. Infruntarea mortii miroase a viata, a curaj si a libertate.
P.S. Nu mai judecati cersetorii, cine stie cati din ei sunt oameni care fac asta ca sa nu moara mai devreme sau care asteapta calm si pasiv moartea naturala.

Adaugarea de azi 11 iunie 2017, femeia traieste, mi-a multumit de cateva ori. Si eu ii multumesc sorții ca n-a facut-o, e mai bine viu si cu probleme decat mort inainte de vreme. Cat sunteti in viata, ati putea trai zic eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.