pregătire pentru BAC

      Niciun comentariu la pregătire pentru BAC

Am incheiat o sedinta cu o fată, cu care am prelucrat anxietatea de dinaintea bac-ului. Si am fost de acord cu ea, sa pun aici spre folosinta altora, tipsuri pentru perioada care va urma.
-nu am chef de nimic, aman sa invat. Cum sa fac sa ma apuc de invatat?
-Pana-n prezent, mintea ta învăța bucatele de lectii si putin mai mult la teze. Si mintea era atenta mai mult sau mai putin la profesori si la sarcini mici acasa, teme si lectia de zi sau o recapitulare. In prezent, mintea vede 1000 de ore de invatat non stop in urmatoarele 2 saptamani. Nu te mai raporta la toate cele 1000 de ore in avans.
In fiecare zi, te pregatesti pentru in ziua prezenta. Iti spui, ma duc sa deschid cartile. Te ridici in picioare, te asezi la birou si deschzi cartile.
-dar nu am motivatie….!!
-asta e o poveste. Scoala ar fi trebuit sa iti cultive un apetit de cunoastere, care nu s-a intamplat, drept urmare, vei incepe sa parcurgi lectiile fara motivatie. Pe parcurs, citind si scriind, facand scheme si stabilind analogii, vei avea tresariri placute ca iti reamintesti, ca o bucatica o stii. Apare o mica bucurie ca ai putea invata cate ceva, aia e un fir de motivatie. Inchide ochii si acceseaza memoria de lunga durata la matematica de exemplu, adica ceea ce stii tu ca ti s-a fixat. Si ramai in acea frecventa si adu-o in prezent si adauga noile formule pe care azi le repeti. Revezi probleme facute si aminteste-ti rezolvarea, fa-o slow motion. Si respira adanc de cate ori stii ceva si nu mai trebuie sa inveti.
Si poti sa mai faci ceva interesant. La ceva timp, dupa ce ai deschis cartile, ai reinceput sa repeti constientizeaza starea si conecteaza-te cu toate creierele de copii de varsta ta din lume care invata live in acea clipa cu tine. Imagineaza-ti uriasa retea de creiere care invata simultan pe toata planeta si fa parte de acolo. Nu se stie exact cum functioneaza campul morfic, dar exista studii care masoara rezultatele acestor tipuri de conexiuni macro. Va sustineti reciproc mult mai bine.
-cum fac asta?
-ca atunci cand intri intr-o horă care deja danseaza, alegi momentul, intri si potrivesti pasii din mers
-wow, asta mi-a placut maxim, mi-a adus un fel de bucurie deja, asa ma simt in stare sa invat parca. Si la examen fac asta?
-la examen, in sala conecteaza-te cu toate creierele din cladire care gandesc si care vor sa ia examenul. Ca e posibil sa fie pe acolo si creiere in modul habarnist. N-ai treaba cu alea.
Un alt lucru important este sa ii vorbesti creierului tau onest si sa-i spui asa: te rog fii aici cu mine si ajuta-ma cu atentia si concentrarea. Stiu ca e greu pentru tine, dar iti promit ca dupa bac te las sa fii lenes, tampit, creativ, aventuros, sa dormi, sa urli, sa razi te las sa faci ce vrei tu, promit sa fiu atenta la nevoile tale….care sunt si ale mele de fapt.
Si inca ceva, tu deschizi cartile, creierul iti da atentia si gandirea, memoria o formeaza in somn nu mintea, asa ca daca te temi de mintea ta , nu te mai teme pentru ca nu va fi in totalitate numai dupa mintea ta. Tu draga mea esti mai mult decat mintea ta. Cel mai multi ajuti memorarea prin intentia de a invata. Pur si simplu te aduni, te mobilizezi si te hotarasti sa inveti acele lucruri. Nu e nevoie sa stii cum va memora creierul, el stie bine sa faca asta. Doar iubeste-l si fie-i recunoscatoare ca vrea. Impreuna veti face o lucrare buna la examen. Promite-i creierului ca dupa il rasfeti, ca ii dai lene, placere, râs, dans, ce-i place lui daca zilele astea invatati amandoi.
Si nu in ultimul rand, iti ofer un gand pe care si eu il folosesc, daca vrei ti-l pot imprumuta: Pot avea tot ce-mi doresc, dar nu le pot avea deodata pe toate , dar pe rand pot. Acum e randul invataturii, dupa urmeaza partea cealalta.
-Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.