despre cum „pun oamenii suflet si sunt luati de prosti”in prietenie

Oamenii isi doresc prieteni, isi fac prieteni si la scurt timp prieteniile se desfac. Si amarati spun „am pus suflet si am fost luata de proasta”.
De fapt, nu-i chiar asa.
Intalnesti un om ocazional, la job, la sala de sport, la o petrecere, trancaniti, sau va plangeti de una de alta, va imprieteniti. Dar, cei doi chiar daca au cele mai bune intentii unul fata de altul, daca nu au maturitatea de A REFUZA SI A PRIMI UN REFUZ, si de A CERE SI A DA AJUTORUL, prietenia mai rau va acumula tensiune. Oamenii nu stiu sa refuze (din jenă si rusine) mai bine mint, cat despre acceptarea unui refuz nici atat. Omul o ia ca o jignire, ca o lipsa de respect.
Ati observat ca prieteniile cele mai trainice par alea facute in copilarie sau in in adolescenta. Explicatia ar fi ca la acea varsta nu se interpretau gesturi si comportamente si tot ce aveau in comun era joaca. Mai tarziu oamenii isi fac prieteni ca sa se planga sau ca sa aiba cu cine vorbi si iesi la un suc, sau la cine sa se planga in familie.
Deci, dupa 20 de ani fie ca ai 25, 40 sau 60 de ani, cand iti faci un prieten faceti pact asupra refuzului ” hai sa facem o invoiala. Daca te rog ceva si nu vrei, refuza-ma dar explica-mi de ce. promit sa nu ma supar de la refuz si sa te inteleg. Daca-mi ceri ajutorul ti-l dau daca pot. Valabil si pentru tine.”
Unii oameni pe fondul prieteniei au sarit in ajutor : sa taie porcul soacrei, sa urce un sifonier la etajul 4, sa duca catelul la tuns la veterinar. Dar celalalt nu a avut curajul sa solicite ajutor, asadar cand amicul il cheama se duce, dar inghite in sec ca nu se duce cu inima deschisa pentru ca el nu are curaj sa cera ajutor pe nicio problema.
Bine, sunt multe aspecte care conteaza intr-o relatie. Siceritatea si pastrarea confidentialitatii de exemplu. Care genereaza barfa sau sa nu tii secretul impartasit. E ceva ce pe unii ii darama la propriu, sa se deschida in fata cuiva si acela sa-l tradeze sa spuna si altcuiva.
De fapt, oamenii nu stiu ce e comunicarea. A nu se confunda cu vorbirea sau cu discutarea. Comunicarea inseamna empatie, ascultare, feedback la ce a spus celalalt, feedback sincer, deschidere, participare si negociere. Si reguli, reguli clare, scurte si functionale, alminteri iese o branza dintr-o relatie.

2 thoughts on “despre cum „pun oamenii suflet si sunt luati de prosti”in prietenie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.