despre meditatie

Invatati sa meditati.Indiferent ce fel de meditatie, ce tip si ce durata puteti. 1 minut de meditatie e mai mult decat deloc.
Ne trezim dimineata si incepem sa gandim, adica avem o intensa activitate mentala, asa cum e si normal.Sanatos ar fi sa ne folosim creierul pentru ce activitati facem: mancam, facem duș, conducem masina, utilizam aplicatii etc
Dar, din cauza perceptiei ca lumea e nesigura, agitata si periculoasă apare frica (frica de boala, frica de a innebuni, de a fi parasiti, inselati, de-a muri, etc
Ca sa putem totusi trai cu aceasta frică introducem controlul, starea de alertă si-o vigilență nonstop. Amaratul de creier executa acest control care vizeaza si gandirea si implicarea in activitatile pe care le avem de facut dar si garda si vigilența care doreste sa stie tot, sa prevada tot. Pentru asta, ca sa putem pastra acest control permanent, in loc sa manifestam grijă, noi ne identificam cu grija si devenim îngrijorați. Si: gandim, suntem ingrijorati, controlam tot ce se poate si ne si facem suplimentar frica ca nu putem controla tot, ca ne scapa lucruri ca nu putem avea incredere in noi. Ca rețea cerebrala implicita, aceasta stare e un nonsens: vrem sa controlam tot ce putem dar nu suntem nici multumiti de rezultat, nici incredere in noi nu avem si nici sa ne abtinem sa facem asta nu putem.
Asadar, ceea ce am descris este pur si simplu pagubos pentru mintea si intelectul nostru, inundati de emotii, senzatii si tensiune psihica si corporala. Aceasta perpeleală este burnout-ul sau sindromul de supra-solicitare, sau marea mașinărie pornita care nu se mai poate opri. Organele din corp se simt ca fiind incinse, tot sistemul nervos e chiar nervos tot timpul.
Te asezi in pat sau in fotoliu, inchizi ochii si vrei sa te relaxezi dar navalesc grijile, ideile si simti ca la orice te gandesti e ceva ce nu-ti convine. Vrei sa te gandesti la o gradina si in minte iti vin replicile cuiva. Te enervezi si te redresezi, resetezi si reiei exercitiul sa te relaxezi si sa te linistesti, de fapt vrei sa te odihnesti de la gandit si de la ingrijorat. Si brusc creierul intra in alerta, dandu-ti senzatia ca daca incetezi sa te ingrijorezi lucrurile o vor lua razna. Ti-e frica sa nu te mai ingrijorezi sau te enervezi cand vezi ca nu stii s-o faci si ca nu-ti iese relaxarea. Te foiesti nervos si constati ca te-ai asezat ca sa te linistesti si mai rau te perpelesti.
Meditatia, ca s-o poti realiza trebuie sa intelegi niste lucruri: -faptul ca daca meditezi 1 minut si in acel minut nu te gandesti la problemele tale, nu se intampla nimic cu problemele tale-iti promiti ca dupa meditatie te vei intoarce la control si la ingrijorari-pur si simplu spune-ti tie ca „doar 1 minut ma opresc din ingrijorare si apoi jur sa revin la ea”-poti lua o hartie si sa scrii „las aici scris cateva ingrijorari in standby cat meditez, dupa meditatie revin si mi le reiau inapoi”. Fii convingator ca esti proprietarul ingrijorarilor tale. Nu ti le va lua nimeni, esti stapanul lor absolut. Esti intr-o relatie cu ingrijorarile tale de fapt. -dupa acest angajament serios, dupa ce ai inteles ca le lasi doar 1 minut, te pui sa traiesti limpede in prezent.-simti corpul, respiratia, contactul cu solul si patul. Devii recunoscator ca ai corp viu care functioneaza. Recunoscator ca inveti sa meditezi. Si te pui sa urmaresti respiratia si sa te detasezi de ganduri. Adica de ingrijorari. Fii observatorul respiratiei si cum apar ganduri care vor sa te ia cu ele, pui frana si te intorci la respiratie. -punctul cand duci atentia la respiratie trebuie sa fie atent la respiratie dar si atent la neatentie. Sa realizezi cand vine gandul si tu pleci din studiul respiratiei cu gandul. Cum realizezi asta, lasi gandul neterminat si pleci. La mine (nu stiu la voi cum e, pentru ca sunt diferente de propriocepție) gandurile mereu curg dinspre stanga inspre dreapta. Punctul din frunte e atentia care e fixă iar gandurile curgatoare. Cum apare gandul si ma fură din locul atentiei si ma duce in dreapta, cum ma intorc in centrul fruntii asa cum am convenit cand m-am pus la meditat. -daca faci asta de 7-8 ori, dar de cate ori revii sa nu o faci cu furie sau nervi, ceva se linisteste. Se mai inchid din sinapsele de control si resimti senzatia de eliberare a creierului de suprasarcina.
Meditatia e singurul efort constient care poate incetini zumzaitul si bazaitul circuitelor incinse. Atentie, meditatia nu e un efort gen sa te scremi ci voluntar, dorit, facut temerar, umoristic si cu compasiune. Genul de meditatie de 1 minut, e caramida casei meditatiei tale. Stiind sa faci asta 1 munut vei putea si 2 si mai multe. Dar ai nevoie de consecvență si de voință, de rabdare cu tine insuti si de puterea de a incerca ceva nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.