6 mari surse de influență

Asupra fiecarui om liciteaza inca din copilarie urmatoarele surse:
1. cultura (cultura familiei, cultura scolara, cultura sociala, arta) un mare rol are empatia. Pe acest fond se invata iubirea si prietenia.
2. stiinta (teorii explicative avand marele avantaj al logicii si al controlului ) un mare rol are gandirea, memoria, inteligenta. Pe acest fond se invata despre adevar si omul isi face opinii si are argumente.
3. subcultura (supra-valorizarea imaginii, dorinta de putere pe fond de lipsa de etica). Un mare rol il are personalitatea. E zona in care se bat instinctele animalice pervertite in instincte sociale. Aici sunt abuzatori si abuzati, influenceri si influentati. O batalie pe toate planurile fara reguli, fara sens. Pe acest fond omul isi face simtita prezenta in lume prin imagine, putere si dominanță.
4. religia (e un sistem explicativ nestiintific dar „generos”. Are acoperire de la nastere pana la moarte. E foarte respectata social, o conventie de „păceală” intre oameni.) Un mare rol are frica si credulitatea, puterea de a crede idei netestate. Blandetea, lipsa de suspiciozitate, bunavointa si frica de lipsa de sens favorizeaza introiectarea ideilor „educativ” religioase. Pe acest fond se invata comunalitatea comoda, a fi in randul lumii.
5. paranormalul (care speculeaza tot ce religia lasa neterminat. Speculeaza limitele stiintei. Deasemenea fructifica ciudat imaginatia umana.) Pe acest fond se declanseaza spiritualitatea, nevoia de raspunsuri, de autenticitate, se poate calma frica de moarte.
6. teoria conspiratiei (o combinatie ciudata intre paranormal-religie si patologie sociala). Pe acest fond poti trai lenes dand vina pe altii, pe sistem, pe poluare, pe univers.

Imaginati-va ca fiecare om are o paradigma mozaic, fiind o combinatie derivata din informatii inghitite pe nemestecate inca din copilarie din toate sursele de mai sus.

M-am zgarcit mult restrângând postarea la aceste cateva idei, daca era dupa mine as fi scris mult dar ma pierdeam si nu mai reuseam sa transmit nimic clar.
Asa cum am pus, ati inteles ceva?
Va dati seama ce combinatii pot fi oamenii? Primii 2 factori sunt hotaratori. 1 si 2 daca sunt factori dominanti din copilarie, ceilalti au cote foarte reduse sau inexistente.

Notă: postarea e scrisa ca o reactie si nu se bazeaza pe idei elaborate. E o parere grosiera despre dezvoltarea umana, o viziune sinoptica asupra determinismului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.