O convingere este produsul de mixare a perceptiei, a fricilor, a gandurilor despre un om, o temă, despre ceva. Convingerea presupune maturizare dar si maturare si mare parte din procesul ei are loc in somn.
O convingere este parerea ta despre ceva anume, gen „ce crezi despre vaccinare?”, „ce parere ai despre manele?”, „e bine sa ții dietă?”
Un exercitiu foarte util si sanatos pentru intelectul nostru este sa plecam de la o convingere oarecare, sa o examinam, sa vedem ce simtim in plex cand o gandim (cata satisfactie ne da, cata siguranta ne confera, cum simtim energia la gandul acestei idei) si sa incercam sa ne indoim de ea (iar e de vazut ce simtim la acest gand). Apoi, lucrul cel mai provocator este sa incercam sa vedem pe ce informatii se bazeaza convingerea noastra, pe ce alte convingeri si cand ni s-a format. Cam in ce perioada a vietii? In ce context de evenimente? Pe cine am auzit atunci dandu-si cu parerea? Ce am citit, ce stiri, ce info am pe aceasta tema? S-a format brusc sau a debutat fin si s-a ingrosat? S-a modificat de atunci? Prefer articolele si stirile care mi-o confirma? Ma enerveaza combaterea ei, cand dau de oameni care-mi zic ca nu e buna? Ma pot indoi de ea? daca ma indoiesc ce simt? O pot raporta la alti oameni, sa probez ce convingeri au altii pe aceiasi tema?
Procesul acesta nu e simplu de facut de unul singur decat in scris. Asa cu ochii deschisi stand intr-u fotoliu chiar daca incepi sa faci asta mintea te pacaleste pentru ca nu-i place sa se autoanalizeze. Dar cu un prieten poti face asta la o bere sau la o apa cu gheata si lamaie.
De preferinta luati o convingere neimportanta ca sa nu va infundati in capcanele pe care le intinde mintea si pentru a nu produce mari emotii in timp ce analizati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.