psihologul la psiholog :)

Azi mai devreme am scris despre necesitatea introducerii orelor de analiza personala si psihoterapie pentru psihologi. Si mi-a scris cineva „ce face un psiholog daca descopera in timpul orelor obligatorii ca si-a ales gresit meseria?”
Aoleo va dati seama cat de grea e asta?
Dupa parerea mea, un psiholog ar putea ajunge la acesta concluzie in urma unor aspecte:
-a avut asteptari dinainte de facultate cu privire la cariera si a descoperit ca are mai mult de invatat decat si-a inchipuit. A crezut naiv ca va fi mai simplu si s-a dovedit mai complicat (prea multe taxe, prea multe formari etc).
-daca si-a deschis cabinet si nu are clienti
-daca are clienti dar acestia il parasesc
-daca nu poate respecta oamenii si drepturile oamenilor
-daca e angajat la stat ca psiholog sau altundeva si nu e respectat sau nu are bune rezultate
-daca pus in fata ideii de a face ore de analiza personala si psihoterapie realizeaza ca se revolta sau ca nu i se pare „normal” sa faca dezvoltare personala
-daca crede ca nu are nevoie de ore de analiza sau psihoterapie
-poate realiza acest aspect ….in timpul orelor de analiza (poate iesi la iveala ca „judeca” homosexualii sau alcoolicii, sau agresorii, prostituatele șamd).
Daca cineva ar descoperi ca nu e facut pentru acesta meserie, nu cred ca e groaznic asa cum pare. Poate pleca catre altceva interdisciplinar, poate sa analizeze ideea (poate gasi sindromul impostorului, perfectionism, etica insuficienta, traume din trecut, complexe de inferioritate șamd) si poate iesi din ideea „nepotrivirii” sau „a alegerii proaste de cariera” sapand adanc chiar in idee. De multe ori o idee puternica si cu autoritate e numai ușa catre alte idei despre sine, viată, sensul vietii, depresie sau angoasa existentiala si altele. Faptul ca cineva ar realiza ca nu e potrivit pentru profesie nu inseamna ca trebuie sa se predea si s-o ia ca cu drobul de sare, ci sa ramana acolo sa vada ce se poate face. Intotdeauna se poate face ceva cand exista constientizare, belive me coz i was there….. and now, i,m here :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.