(încă un)proces de constiință

Uneori oamenii reusesc sa ma raneasca si asta ma forteaza sa ma confrunt cu o stare pe care nu mi-o doresc. Dar, pentru ca nu sunt de piatra si nu am vreun scut sunt vulnerabila la ranire. Ranile dor si apoi se trec, se vindeca. Cu un pansament, cu un unguent, cu niste vaicareala, ranile trec, iar ranile egoului trec cu procese de constiinta.

De bine ce vorbeam azi cu o prietena despre curajul postarilor publice cum ca ma obliga sa fiu asertiva, tolerantă si diplomata, desi e un serviciu nesuferit cel de a ține postarile deschise, expuse dar aparate, desi ma obliga la a ma confrunta cu diverse genuri de reactii, experienta dobandita e de nepretuit.
Intr-un mod complicat chiar imi place, desi nu e nimic placut din cand in cand sa dau explicatii sau sa clarific chestii.
Eu nu prea scriu postari pentru dezbateri desi imi plac dezbaterile dar nu am rabdarea de a sta gazdă sau mediatoare la discutii, totusi uneori/deseori mai pun comentarii spre a-mi apara onoarea postarilor (adica a ideilor mele).

Am multe idei in lucru, adica idei care-mi vin, sau anumite observatii ce-mi vin in cabinet. Si ca sa nu le uit, le bușesc intr-o postare precizand ca-s idei in lucru, tocmai ca sa aiba aura de ingaduinta ca pot fi idei limitate sau exagerate sau poate chiar eronate.

Am scris azi o postare despre o versiune de societate mai buna ca cea de azi in care agresorii ar fi reeducati fortat, actiunea bazandu-se pe anumite aspecte. Daca vreti sa cititi postarea o gasiti pe zidul meu azi scrisa ceva mai devreme.

Unei persoane dragi care mi-a dat unfriend intre timp, nu i-a convenit ce am scris si si-a exprimat vehementa, nemultumirea si parerea contrarie de a mea. La inceput m-a acuzat ca „eu (viki) nu sunt toata societatea” si am si recunoscut ca nu-s decat o bucatica din ea si ca in postare am vorbit de ceva idealizat si ca parerile mele nu vor clinti lumea. Am spus chiar ca eu nu-s influencer, tocmai in sensul de a sublinia ca nu am vreo mare forta.
„ba, din pacate esti inflluencer” mi-a scris
aspect care m-a mahnit si i-am scris „din pacate?…??”
Pana in acest punct, lucrurile au fost neutru discutate de mine. Aici spun pe scurt, dar la discutie am fost grijulie. Replica ei insa mi s-a parut lipsita de etica amicala, mi-a scris aproximativ (a sters postarea nu mai pot vedea exact) „vezi cat de mult te-am manipulat cu un singur cuvant? ca te dai mare si tare, bla, bla”. Aci m-a ranit.

As fi putut sa-i scriu (ca si ea e o persoana care posteaza mult), „din pacate eu sunt influencer, dar din fericire tu nu esti”. Mie imi pasa de oameni si de trairile lor, eu am avut grija la cuvinte sa nu o ranesc, ea a ales sa creada ca m-a prostit si manipulat.
Sper sa citeasca ce scriu si sa constientizeze ca, daca s-a folosit de apropierea pe care i-am permis-o sa ma raneasca nu e manipulare ci e ipocrizie si înrăirea de care vorbeam deunăzi in postarea despre rautate/ inraire. Nu m-am simtit nici un pic manipulata ci atacata in procesul in care ea s-a aparat. Fara sa realizeze, aparandu-se a atacat. Da, m-a ranit dar ….si ce? Cine sunt eu sa nu fiu ranibilă?
Cum m-a schimbat experienta asta?
Mi-a reamintit ca nu poti fi sigur-sigur de vreun om ca as putea fi in vreo relatie garantata si stabila. Că oamenii se pot suci si pot sa-ti bage un cutit intre coastele virtuale feisbukiste. Că si oamenii frumosi si destepti si la care tin se pot supara pe ideile mele. Că daca am proprietatea ideilor asta se plateste scump, pot pierde prieteni. Că pot sa ma complic explicandu-mi ideile si pot pierde prietenii dar, pot fi mai aproape de mine si-mi pot creste autoritatea in fața mea atata timp cat eu stranut idei, eu mi le apar si incasez lovituri pentru ele, asa cum in alte situatii iau complimente pentru ele. Dar, sunt ideile mele, pe care azi le iubesc si le apar si poimaine as putea sa aflu chestii care mi le-ar compromite.
Si-am incalecat pe-o șa si v-am spus povestea asa.
Nu am incalecat pe nici o capsuna, drept urmare nu v-am zis o minciuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.