învățând din mers să fac față

Ma intreaba prietenii si clientii cum fac față situatiei.Păi, la bază am intentia de-a trece cu bine criza. Mă văd in stare, simt ca pot si ca am chef sa fac asta.
Dacă la bază am intentia fermă de-a „face față” (adică a privi in față tot ceea ce vine, tot ceea ce mă confruntă) deci, dacă mi-am „dat comanda” principală, restul e jumatate automatisme, jumatate prezență (mindfulness). Exact ca atunci cand te ridici sa faci o treaba pe care o decizi si initiezi constient, apoi o derulezi automat. „Mă duc să fac cartofi prajiti”, iti spui asta , apoi restul aluneca una dupa alta: iei cartofii, ii cureti, ii tai, pui tigaia, pui ulei etc
Si pentru ca mi-am propus sa fac față crizei, mă las din mers să vad ce si cum. Evident ca alunec in viitor si „văd” morți si panica sociala si las baltă viziunea, scutur capul si imi retrag mintea de acolo si vin cu ea in prezent. Alteori imi dau voie sa chibițez viitorul ne-emotional (adica fara sa reactionez emotional) si imi dau voie sa imi imaginez cateva tipuri de scenarii si chiar privesc soarele in față. Cand ma simt eu pregatita imi imaginez si ca fac gripa asta care vrea sa ne intoarca in pamant mai repede. Uneori o dau in umor bun, alteori in umor prost.
Mai citesc una-alta, mai spicuiesc prin articole dar sa stiti ca nu ma omor cu cititul si nici cu stirile. Am grija de cate ori ma uit la stiri si de cate ori intalnesc imagini sau titluri senzationale sa ma supraveghez la minte sa nu las mintea sa isi imagineze horror anumite lucruri. Ieri m-am confruntat cu un fel de sâcâială interioară care ma apuca de cate ori aprofundam cititul sau un film. Cum ma lăsam sa alunec in odihnă, simteam nevoia sa vorbesc cu cineva apropiat si slava domnului, am cu cine vorbi. Adica, am simtit asta de vreo 4-5 ori ieri, am si pus-o in aplicare si a fost suportabil. Nici nu aveam pretentia sa fiu linistita si fara griji, drept urmare mi-am dat voie sa imi fac griji, fiind atenta sa nu raman in griji-land.
Sper sa va ajute acest tip de descriere a problemelor cu care ma confrunt, pentru ca cel mai bine ma pricep sa descriu ce simt, gandesc si fac eu, plus ca despre mine am voie sa spun orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.