idei despre idei

Am chef sa scriu despre un lucru care ar putea parea o generalizare sau o critica, dar n-as vrea sa fie luat asa ci mai degraba ca o observatie din practica.

Am intalnit o convingere la multi oameni si anume ca „unii oameni sunt răi”. Pe aceasta idee se construiesc „de minune” suferințe si autovictimizări. Daca detectez aceasta idee implicit ascunsa in „rationamente” si-o scot sa o curat, oamenii se impotrivesc. Nu vor sa dea drumul din posesie a acestei idei care „explica” multe lucruri.
Aici in aceasta postare nu ma refer la un caz ci in general la aspecte de care ma lovesc des. Omul care foloseste aceasta idee de bază se opune la incercarea mea de a o reabilita.
Multi oameni prefera sa creada ca „in lume sunt multi oameni răi” si ca „x sau y sunt sigur-sigur răi”, decat sa accepte sa puna sub semnul intrebarii „răutatea” acelora.
Eu ii intreb daca x sau y au conștiența „răutății” lor si daca traiesc asumat asta, iar raspunsul este un „DA” ferm.
In acest punct imi pun fie autoritatea la bataie sa invit la a gandi la rece despre asta, fie cu toata autoritatea mea nu clintesc lucrurile.
In lume sunt niste idei delirante urate rău, dar deghizate in idei simple:
„unii oameni sunt răi, fac rău asumat”
„unii oameni sunt superiori altora. Sunt foarte putini superiorii in proportie cu ceilalti”
„barbatii sunt superiori femeilor”
Foarte multa lume sufera avand la bază una sau mai multe din ideile mentionate. Si pe zi ce trece observ cat de greu se poate schimba o idee de genul ăsta. Lupta cu ideile e cea mai grea lupta. Si cand te gandesti ca nici nu stim ce naiba e o idee!! O idee, convingere, credinta, gand sau cum i-om zice…ce naiba o fi de fapt la modul concret?? Ceva (exact nu stim ce) engramat undeva (exact nu stim unde). La naiba, nu-i enervant sa parem priceputi dar sa nu stim de fapt??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.